Срамът от собствената ни професия – усмирителна риза, епидемия на нашата култура.

В днешно време понятието срамна работа придоби изкривено и погрешно разбиране. Да си мутра е достойно, да те издържа някой е за хвалене, а да работиш и уважаваш труда си е срамно. Защо търсим по-лесният начин и ни е страх да опитаме нещо различно? А по-лесното морално ли е? По-лесното прави ли ни по-достойни? Всъщност по-лесното не се ли оказва по-трудно?

Коя е най-срамната професия? 

Най-важният въпрос, който трябва да си зададем, за да намерим отговор, е какъв е приносът на професията в обществото. Вреди ли тя или помага?  Като компания, предлагаща услугите на професионални домашни помощници, Доместина ежедневно се сблъсква с психологическата бариера на кандидатите за работа. Изненадваща за нас бе статистиката на отказалите се кандидати. Най-честата причина е срамът да се нарекат домашен помощник и мнението, което ще създадат у близките и приятелите си. Домашен помощник е една от най-благородните професии, и именно за това се заехме да разнищим с един по-общ поглед, психологията и бариерите, които обществото ни поставя в изборът на професия.

Направи изборът си сам! Работи това което обичаш! 

Никой не очаква от теб да имаш приноса на Махатма Ганди. Ти имаш личен избор, който да направиш информирано и с увереност. Ако ти харесва да сториш, ще си строител, ако ти харесва да носиш уют и си страхотен домакин, то направи това своя професия и се гордей, че си толкова добър в нея.

Какво ни прави щастливи? 

Проблемът с ниското самочувствие и срамът от работата идва от лошата самооценка и желанието да се харесаме не на когото трябва. Срамът е мрежа от недостижими, противоречиви, конкуриращи очаквания, за това какви се предполага, че трябва да бъдем. Това е усмирителна риза, епидемия на нашата култура. Повърхностните хора ни преценят по обвиката и титлата, която носим в работата си. Отървете се от такова обкръжение. То ви кара да се чувствате подценени и е коренът на проблемите ви. Намерете работа, която ви кара да се чувствате добре от това което сте, а не за това което ви възприемат хората. Най-дългото изследване в историята на Харвард, проследява в рамките на 78 години живота на 724 участници, като отговорът, който търсят учените е КАКВО НИ ПРАВИ ЩАСТЛИВИ. Отговорът е следният – “добрите връзки са ключа към воденето на един по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот. ” Задайте си въпросът с какви хора общувате в ежедневието си и как ви карат да се чувствате. Харесва ли ви отговорът?

Професия или работа? 

Думата “работа” се асоциира с нещо негативно, нещо от което искаме да се отървем. Т.е. опитваме се да се отървем от 80% от живота си. Звучи много нездравословно, нали? А запитахме ли се можем ли я тази работа, това ли е призванието ни и как за бога се изкарват много пари. Отговорът винаги е един и същ – с цел, постоянство и много труд. Намери си работа, която не отмяташ като временна, направи я своя професия и спри да я виждаш като вирус, от който се опитваш да се излекуваш.

Уважавай избора си!  

Уважавайте избора си и приемайте този на близките си. И ако някой, някога прояви неуважение към професията ви, просто му кажете – всеки труд на тази земя носи ползи на другите!

Условията, които Domestina предлага на хората, които искат да превърнат грижата за дома в своя професия може да научите повече тук.

One thought on “Срамът от собствената ни професия – усмирителна риза, епидемия на нашата култура.

  1. Baba Vihronrav says:

    Намирам публикацията за много поучителна, но,като човек на 50 години с опит бих казала, че унижението от вид труд идва не от самият труд , а от заплащането му ! Аз съм приложник и творец, но съм работила, като чистачка, мила съм кенефи, но са ме уважавали и не са ме неглижирали, като личност ,но заплащането беше обидно ! Всеки човек трябва да може да си изкарва хляба поне по -два, ако не и по- три начина, защото не знае утре, какво ще му предложи живота…..Има една приказка- АКО ИСКАШ ГОСПОД ДА СЕ ЗАСМЕЕ….ЗАПОЧВАЙ ДА ПРАВИШ ПЛАНОВЕ ! Избора на работа не е обиден, обидно е заплащането ! А…..за дипломите, като за накря, ще кажа само,че тези без- са обикновенни пияници, а тези ,които имат са големи бохеми ? Вторите се присмиват на първите……обратното също е вярно….живота е кратък, за дз се занимаваме с подобни глупости !

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s